9 Ocak 2018 Salı

Adını Sen Koyma, Adı Var: Fenerbahçe’ye Şike Kumpası

(Bu yazı, 22 Aralık 2016’da milliyet.com.tr ve Milliyet Blog'da yayımlandı. Bugün ilkinde yok.)

Çarpıtmada, olumsuz algı yaratmada üstümüze yoktur.

Medya denen kesim, doğru anlatımın dışına çıkarak, bu çarpıtmaya öncülük ediyor. Haber başlıkları, gerçeği yansıtmak yerine, abartmaya, çoğu kez de olumsuz algı oluşturmaya yönelik. Çarpıtmayı olaylara bakışta da, adına “şike” denen davada, onun tersine dönmüşünde de görüyoruz.

Adına “şike” denen davanın bir “kumpas” olduğu yadsınamaz bir gerçek artık.  ÖYM’ler eliyle “şike”den yargılayanlar, yargılayan ve destekçilerinin “kumpası” ortaya çıkınca, bu kez “kumpas”tan yargılanacaklar.


İlk duruşma 20 Şubat 2017’de. Davaya medya kesiminde hemen bir ad bulunuyor:

“Şikede Kumpas”...

(Düşündürücü olan, hemen “Şikede Kumpas”ın üstüne atlanması, düşünmenin bir yana itilmesi... “Test”in, öğrencinin düşünmesini kısıtlaması gibi, kolaycılık ve  kes yapıştır yöntemi de, medyada aynı durumu yaratıyor.)

*****

Önce, şunu anımsatmakta yarar var:

“Şike” de, öteki davalarda olduğu gibi “kumpas”tı; yeniden yargılanma, bunu kanıtladı. Aklanma, son aşama olan Yargıtay'da bir yılı aşkındır bekliyor.  Yargıtay, son sözü söylemeden, bu kez, "şike kumpası" kuranların bir bölümü yargılanacak.

O zaman, bu davanın adı "Şikede Kumpası" olamaz, "Şike Kumpası", daha somut olması için, "Fenerbahçe'ye Şike Kumpası" olur.

(Davada başka “müşteki”lerin de olmasına bakanlar, “Fenerbahçe’ye Şike Kumpası”na itiraz edebilirler. Doğrudur; ama bir başka doğru da, "sözde şike"den başka yargılananlar olmasına karşın, “sözde şike”, Aziz Yıldırım'a  ve Fenerbahçe'ye havale edilmişti. Onun için bu davaya bulunacak en yerinde ad, “Fenerbahçe’ye Şike Kumpası”dır.)

“Şikede Kumpas” niye olmaz, olamaz?

“Kumpas”, sözlük anlamıyla, “hile, düzen”; “şike” de, konumuz açısından, “Bir spor karşılaşmasının sonucunu değiştirmek için maddi veya manevi çıkar karşılığı varılan anlaşma”  olduğuna göre, olmayan bir şey, “hile” yoluyla varmış gibi gösterilmiştir. Bu bakımdan, Yargıtay’a giden davanın “kumpas” olduğu ortaya çıktığına göre, buna “Şike Kumpas”ı demek hem dil  hem de mantık açısından doğrudur.

“Niye”sine gelince:

“Şike” ile “kumpas” bir araya gelirse, oluşan “şike kumpası” ad tamlaması, biçimce ve anlamca doğrudur. Bu sözcüklere “-de” eki ortak edilir, “şikede kumpas” gibisinden, biçimce doğru bir sıfat tamlaması oluşturulsa da, tamlama, anlamca “ne idiği belirsiz” olur. Çünkü “şikede”, “kumpas”ın nasıl olduğunu bildirmez. Oysaki “sözde şike” dendiğinde, “sözde”, “şike”nin  niteliğini bildirir. Demek oluyor ki, “sözde şike”, hem biçimce hem de anlamca doğrudur.

Son söz:

Bütün yaşananlara, gerçeklere karşın “sözde şike” diyemeyenler, “Şike Kumpası”na “Şikede Kumpas” demekle hangi akla hizmet ediyorlar?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder