26 Ekim 2017 Perşembe

Aziz Yıldırım Haberleri Çok Satıyor!

Bir yanda haber yazmayı görev edinen, öbür yanda haberden beslenen/ler…

Yani?

Okurlar…

Okur; “okuyan”, “okuyacak” olan olduğuna göre, onu okumak zorunda bırakmak da bir başka görevdir!  İşte bu görevi, haber yazanlardan kimileri, büyük bir başarıyla yapıyorlar.

Bizde haber, çoğu kez, haber olmaktan çıkıyor, yönlendirme, yerine göre de “kötüleme” oluyor. Böyle olunca, haber yazan amacına ulaşıyor. 

Oysa haberde, başlığı bir yana koyalım, içeriğinde “gizleme”,  “kayırma” olmamalı. Yaz haberini sen, gerisi okuyana kalsın, yorumu okuyan kendisi yapsın.

Ama olmuyor işte; amaç başka olunca…

*****

Haber başlıkları, ekranlardan  haber adı altında geçen altyazılar, çarpıcı olunca, okumak merakı da doğal olarak kabarıyor.

Başlıkla amaçlanan ne?

Daha çok okunmayı sağlamak…

Aziz Yıldırım, daha çok okunma konusunda, “yıldızı en parlak” olanlardan. O bakımdan, spor dünyasından yayılan şu:

Aziz Yıldırım ve Fenerbahçe haberleri satıyor!

Bu satmaktan Aziz Yıldırım’ın çok memnun olduğunu, ilk zamanları ayrı, söylemek biraz zor! Çünkü Aziz Yıldırım haberleri, çoğu kez, “incir çekirdeği”ni doldurmaz nitelikte ya da “duyum”lara dayalı ya da kendi ağzından çıkmış gibi gösterilen, yani uydurma.

(Burada “nasıllığı”nı saydığım haberler, kuşkusuz, sadece Aziz Yıldırım’la ilgili değil.)

*****

Daha çok okutmak isteyenlere gün doğdu!.

Dün, Aziz Yıldırım’lı başlıklar her yerde “zuhur” etti: Çünkü “Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Yakın Doğu Üniversitesi Basketbol Kulübü Başkanı Işık Eyigüngör’ün, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen karşılıklı darp ve hakaret soruşturması tamamlan”mıştı.

Bir yanda Aziz Yıldırım, öbür yanda Işık Eyigüngör…

Haber başlıklarına Aziz Yıldırım’ın çıkması normal.

Anlaşıldığına göre, savcılık, “taraflar uzlaşmayı kabul etmediği" için iddianame hazırlamak zorunda kalıyor; iddianamede "Aziz Yıldırım'ın, ‘kasten yaralama’ suçundan 4 aydan 1 yıla, Işık Eyigüngör'ün de, ‘kasten yaralamaya teşebbüs’ suçundan 1 aydan 9 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep" ediliyor.

Haberlerin üç kaynağa dayandığını (Skorer, DHA, İHA) görüyoruz:

Tırnak içinde yazdıklarımız hepsinde var. Skorer’de Musa Kesler imzasıyla verilen “özel haber” ise, herhalde “özel” olduğu için, olası “seyirden men cezası”nı bir tarafın adını verirken öteki taraf için gizlemiş:

“… Eğer yargılama sonunda mahkeme, iddianamede talep edilen şekilde ceza verirse Aziz Yıldırım aldığı cezanın infazından itibaren bir yıl boyunca maçları ve antremanları izleyemeyecek, spor alanlarına da giremeyecek…”

Oysa öteki haberler ise olanı, “… her iki şüphelinin de 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 18. maddesi kapsamında seyirden men edilmesi talep edildi.” diye veriyor.

(Musa Kesler imzalı haberi kullanan pek yok; “kardeş” bile başkasını kullanmış.)

*****

Haber başlıkları hemen hemen aynı:

“Savcılıktan Aziz Yıldırım için hapis ve seyirden men istemi!”

“Aziz Yıldırım için hapis ve seyirden men istemi!"

“Aziz Yıldırım için hapis istemi!”

“Aziz Yıldırım'a 1 yıl hapis cezası istendi”

(Haklarını yemeyelim, HaberTürk ile SporX  iki “şüpheli”yi de başlığa taşımış:
“Aziz Yıldırım ve Işık Eyigüngör için hapis istemi”)

Ne mi demeli?

Son söz:

Haber başlıkları bir yana, kimilerinin Aziz Yıldırım’a niye öyle “kasıtlı”, “şaşı” baktıklarına iyi bakmalı; bunda bir “bit yeniği” olduğu üzerinde düşünülmelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder