1 Kasım 2017 Çarşamba

Fikret Orman’la Farklı Bir Söyleşi

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, cümleleriyle ayağınıza geliyor! 

Fırsat işte, ayağa gelen tepilmez!

Bir başka deyişle: Bu fırsat kaçmaz!

Sorular bizden, yanıtlar, “çaylar şirketten” misali, Fikret Orman’dan..

Yani?
Konuğu olduğu Anadolu Ajansı (AA) Spor Masası’nda yanıtladığı sorulardan…

Tırnak içindeki sözcüklerin tümünün “patent”i Fikret Orman’ındır.

*****

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bugün oynayacağınız Monaco maçıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

"Ülkem ve kulübüm adına önemli bir maç. Gruptaki 3 maçımızda 3 galibiyet aldık. Dördüncüyü de almak istiyoruz." 

Bu kadar mı?

"Grup etabında ilk defa 12 puana ulaşan takım olarak, bir unvan elde edeceğiz. Üst üste 4 maç kazanarak yine bir başka unvanın sahibi olacağız.” 

Şampiyonlar Ligi’nin getirisi  hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Kulüpler para kazanıyor, oyuncularına dağıtıyor.”

Futbolcular, Şampiyonlar Ligi’ne nasıl bakıyor?

“Oyuncular için de motivasyon kaynağı. Yine futbolcular için bir vitrin. Dünya çapında kendilerini gösterebilmek için önemli bir yer.” 

Beşiktaş hakkındaki düşüncelerinizi kısaca nasıl özetlersiniz?

“Beşiktaş'ın oturmuş bir teknik kadrosu, oyuncu yapısı, muhteşem taraftarı ve çok güzel bir stadı var.” 

Aykut Kocaman’ın, Süper Lig’de puan farkının “suni” olduğunu söylemesi üzerine neler söylemek istersiniz?

"Ben, rakiplerim hakkında yorum yapmak istemem.” 

Galatasaray hakkında yorum yapmak ister misiniz?

“Galatasaray, son maçını kaybetse de şu anda bizim 5 puan önümüzde. Demek ki bugüne kadar bize göre daha başarılı bir grafik çizmişler." 

Gelecek haftalar için ne düşünüyorsunuz?

“Önümüzde uzun bir süreç var. Kış dönemi gelecek, sakatlıklar olacak, kupa maçları oynanacak. Yine ekonomik durum bunun içinde önemli. Oyuncuların paralarını alması, takım içinde huzuru etkileyen şeyler. Daha mayıs ayına kadar zaman var." 

Şampiyonlar Ligi'nde alınan başarılı sonuçların aksine Süper Lig'de henüz istenen seviyede olunamaması nasıl açıklarsınız?

"Beşiktaş bir vitrin kulüp. Maçları dünyada takip ediliyor. Son iki sezonun şampiyonu olmamızdan da kaynaklı, karşımıza oyuncular daha farklı bir motivasyonla çıkıyorlar. Hocaları da aynı şekilde."

Duyduğumuza göre, Lig’de oynadığınız takımların çoğunlukla savunma yaptıklarını söylemişsiniz, doğru mu?

"Şikayet ettiğimden söylemiyorum. Tabii ki kaybetmemek için, kontrataklarla kazanabilmek için bunu yapacaklar. Bizim bunları da aşmamız lazım. Burada oynamak için değil de oyunu bozmak için mücadele ediliyor." 

Caner Erkin’e cezayı PFDK’nin değil de sizin vermenizin daha doğru olacağını savunduğunuz doğru mu?

" 'Bu görüntüler bizi rahatsız etti.' dedik. Yakışmadı. Oyuncuma da yakışmadı. 'Bunun cezasını Beşiktaş en ağır disiplin içeriğiyle verecektir.' dedim. Oyuncum da çıktı açıklama yaptı. 'Sinirlerime hakim olamadım, kamuoyundan, hakemlerden taraftarlardan özür diliyorum.' dedi. Bu normalin dışında yapılan bir hareket. Bunu cezalandırırmış gibi böyle bir karar verdiler. Daha kötüsü disiplin yönetmeliğini değiştirdiler.”

Görüntülere göre ceza verilmesinin futbola zarar vereceğini söylediğiniz doğru mu?

"Burada mutlak hakim, hakemler, yardımcıları ve gözlemcilerdir. Başka otorite koyarsanız hakemin otoritesini elinden alırsınız. Taraftarım da 'Hadi x kulübüne de rakibimize de ceza verin.' diyor. İsim zikretmiyorum ki olay gerilmesin, çözüm bulunsun. Onlara da ceza verilmesi doğru değildir. Yanlış hesap Bağdat'tan döner, derler. Düzeltsinler.”

Size göre Caner Erkin’e ceza neye göre verildi?

“Kamuoyuna göre karar verilemez. Alınan kararlar kamu ilkesine göre veriliyor. Türk sporunu daha iyileştireceğiniz kararlar varsa kamuoyu tepkisi olmadan verelim.”

Hakemlerin eleştirilmesiyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

"Biz bu ligi önceki senelerde olduğu gibi yine bu hakemlere bitireceğiz. Hakemleri çıkartma yetkisine sahip değiliz. Bu arkadaşlarla ligi devam ettireceğiz. Bunları kötülemekle bir yere varamayız. Hakemler de bazen gördüğüne göre değil de kamuoyuna göre maçı yönetiyor.” 

Hakemleri savunuyorsunuz, ama hakemlerin hakkında da konuşuyorsunuz, acaba niye?

Hatalar yapıyorlar, art niyetli olduklarına inanmıyorum. Hakemlerle alakalı pozisyon pozisyon girmeyiz. Bazı şeyler söylüyoruz, düzen böyle olduğu için. Yoksa camiayı savunmamış pozisyonda kalıyoruz." 


Seyircinin tribünlerden kaçmasını neye bağlıyorsunuz?

“Futbol kültürü Türkiye'de çok oturmadı. Bir kulübün yöneticisi şahsımla ilgili, ahlaksızca açıklamalar yaptı. İngiltere'de, İtalya'da böyle açıklamalar yaparlar mı, hayır. Maalesef bu seyirciyi de kaçırıyor.” 

VAR hakkında bir düşüncenin var mı?

"Deneyerek yapmak lazım. En çok konuşulan konu ofsayt mevzusu. İlk 6 ay sadece ofsayta bakılabilir, sonra penaltı konusu. İkinci altı ayda da bu devreye girebilir. Hepsini bir anda uygulamaya sokarsak, içinden yine kötüyü seçeceğiz, dezavantajları var diyerek sistemi komple atma noktasına getireceğiz. Olmayacak bir şey değil. Destekliyorum bu sistemi ancak hepsinin aynı günde başlaması sistemi öldürür." 

Göksel Gümüşdağ mı, Dursun Özbek mi?

"Göksel Gümüşdağ'ın hem kulüp başkanlığı, hem belediyedeki görevi, hem de kendi işleri var. Dursun (Özbek) Bey geldi şimdi. Dursun Bey'in daha icraatsal bir şeyini görmedim. Tenkit etmeyi doğru bulmam. Kulüpler Birliği bir gücü elinde tutmak için elde bulunan bir yer değil. Bazı zaman kulüp başkanlığı yapıp bazen de Kulüpler Birliğini yönetmek zordur. Kamuoyunda saygınlığı olan, kulüp başkanı olmayan biri Kulüpler Birliğinin başkanlığını yapması daha faydalı olabilir. Kulüpler Birliği, sadece yayın birliğini artırmak ve onu pay etmek değildir. Futbolun marka değeri yukarı çıkmadığı sürece daha kötüye gideriz." 

A Milli Takım'ın başına geçmesi için Şenol Güneş'e yapılan teklifle ilgili neler söylemek istersiniz?

"Bu milli takım, bizim milli takımız. Şenol hoca bu milli takımın teknik direktörlüğünü yapmış ve dünya üçüncülüğü getirmiş bir kişi. Şenol hocanın da benim de istememem diye bir şey söz konusu değil. Kendi işlerimize organize olmamız lazım. Birinci sorumluluğumuz kendi kulübümüzü ve ülkemizi iyi temsil edebilmek. Buna göre stratejimizi yapmış vaziyetteyiz.” 

Şenol Güneş’e niye ihtiyaç duyuldu?

"Fatih Terim hoca bırakmamış olsa Şenol hocaya ihtiyaç olur muydu, yok. Biz şimdi onların ihtiyaçlarına göre kendimizi organize edecek değiliz ki.”

Şenol Güneş’i bir cümleyle nasıl anlatırsınız?

“Benim hocam çok düzgün, inanılmaz çalışkan ve prensipli bir insan.”

Pusada bekleyen Beşiktaşlılar olduğuna inanıyor musunuz?

"Bir gün bizi siyasetçi yapıyorlar, diğer gün FETÖ'cü yapmaya çalışıyorlar. Maalesef böyle bir durumdayız. Toplumumuzda maalesef böyle bir şey var. Hatta saha skorları ve kulübün grafiğinin aşağı inmesi için pusuda bekleyen insanlar var. Daha üzücüsü bunların içinde Beşiktaşlılar da var. Kötü gitsin de ortaya çıkalım diye bekliyorlar." 

Barcelona hakkında ilginç görüşlerini duyduk, sizden duyabilir miyiz?

"İspanya'da Barcelona diye bir şehir var. Barcelona Kulübünü çıkarın öyle bir şehrin hiçbir önemi kalmaz. 100 yıllık bir geçmişi var. Bizim kulübümüz 115 senelik. Şehirden daha eski bir kulübüz. Barselona'ya 28 milyon kişi ziyarete gidiyor. Onu marka haline Barcelona Kulübü getirdi. Beşiktaş'ın dünya çapında işler yapması lazım ki hem bilinirliği artsın hem ülkesine hizmet etsin hem de dünya çapındaki kulüpler düzeyinde geliri olsun." 

Kulüpler Birliği Vakfı toplantılarına niye katılmıyorsunuz?

"Beşiktaş Kulübünün başkanıyım. Başkanın bir seviyesi vardır. Dursun Bey, yaşça bizden büyüktür, 'ağabey' deriz. Yanındaki Şekip Mosturoğlu da bizim arkadaşımızdır. Oraya Fenerbahçe Kulübünün başkanı gelsin, sıkıntı yok. Ben, başkanın olmadığı yerde ikinci başkanın başkanlık yapabileceği yere katılamam. Ben bir camiayı temsil ediyorum. Benim saygınlığım camiamın saygınlığıdır. Ben de camiamın saygınlığını aşağı indiremem." 

Son soru:

Bugünkü maç için Allah’tan bir isteğiniz var mı?


“İnşallah, Allah bize insanlarımızı sevindirmeyi nasip etsin.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder