10 Aralık 2019 Salı

VAR’ı Yok Eden “Var”lar

VAR geldi, hak yenmeyecek/ti!

Futbolda yarışın eşit koşullarda süreceği havası yayılıyor, umut çiçek açıyordu. Hakemler kafalarına göre maç yönetemeyecekti artık.  Çünkü VAR, hemen devreye girecek, gözden kaçanlar bir yana, kasıtlı kararlar düzeltilecek, hak yerini bulacaktı. 

Bir hak, birinden öbürüne aktarılmayacaktı.

Hakemler, özellikle şampiyonları belirlemeyecekti.

Ne diyordu Karacaoğlan?

“Tüfek icat oldu mertlik bozuldu”

Korumaya, kollanmaya alışmış olan birileri yakınacaktı:

VAR geldi, düzenimize çomak sokuldu!

VAR, vardı ama, kul yapımı VAR’ı kullanacaklar “kul”lardı.

Bir maçta sahada, bir başka maçta VAR başında olan “kul”lar!

Hakemlemlere seçtikleri görüntüler için “Al bak, ver kararını!” diyenler…

Sahada güven vermeyen, VAR başında olduğunda nasıl güven verecekti?

Güven vermeme, sınırlı yetenek/ beceri, her yerde kararlara yansımaz mı?

*****

VAR, vardı ama, kul yapımı VAR’ı kullanacaklar “kul”lardı.

Hakemler ve en önemlisi hakemlere görüntü aktaran, kimsenin düne kadar önemsemediği “ekip”teki “kul”lar… Güvensizliğe yol açan olumsuzlukların gırla gittiği düzende, görüntü seçen kahramanlara (!) nasıl, niye güvenilecekti?

Sorular çok, kuşkunun olduğu yerde, olumsuzlukları düzeltmekle görevli olanların vurdumduymazlığı, soruları daha da sivrileştiriyor.

Sorular, yanıt verecek birini bulamayacağı için bekleyedursun, işte bir kuşku:

“Kul”lardan oluşan “çevre”, VAR’ı yok eden “var”larla, çomak sokulacak sanılan o düzeni daha bir sağlamlaştırma yolunu zaman içinde bulmuş olmalı.

Olumsuzlukların artması, VAR sistemiyle ilgili tartışmaların yoğunlaşması üzerine yayıncı kuruluş öyle bir açıklama yaptı ki, “top", doksandan TFF ağlarına takıldı.

Özetle ne deniyordu o açıklamada?

“Kamera görüntüleri Riva'da bulunan VAR'a doğrudan iletilmektedir. Burada VAR'ın ne şekilde yönetileceği, pozisyonların nasıl seçileceği ve görevli hakem ile hangi görüntülerin paylaşılacağı tamamen TFF'nin sorumluluğundadır.”

Bu açıklama, “hedef tahtası”nda olan hakemleri, bir bakıma “masum” gösterecek açıklamaydı. Çünkü hakemler, seçilen görüntülere bakarak karar veriyorlardı.

Yayıncı kuruluşun,”VAR'ın ne şekilde yönetileceği, pozisyonların nasıl seçileceği ve görevli hakem ile hangi görüntülerin paylaşılacağı tamamen TFF'nin sorumluluğundadır.” demesi, hakemlere bütün görüntülerin sunulmadığı kuşkusunu ister istemez akla getiriyor. 

İddialar muhtelif!

Eksik görüntü, yanlış açı, görüntüyle oynama… Bu, bu gibi durumlarda verilen kararların sahadaki “durum”, “görüntü"yle farklı olduğu, bağdaşmadığı olasılığını güçlendirir kuşkusuz.

O zaman?

Yayıncı kuruluş, yaptığı açıklamayla, "kusur" için, seçtikleri görüntüleri hakemlere gönderen “ekip”i işaret ediyor olmalı. Bunu “tepe”ye bağlarsak, sorumlu TFF’dir.

*****

Yayıncı kuruluş ne diyor?

“Kamera görüntüleri Riva'da bulunan VAR'a doğrudan iletilmektedir.”
“VAR'ın ne şekilde yönetileceği, pozisyonların nasıl seçileceği ve görevli hakem ile hangi görüntülerin paylaşılacağı tamamen TFF'nin sorumluluğundadır.”
“VAR hakemleri tüm pozisyonlara erişebilmektedir ve yayıncı olarak bizim bu görüntülere müdahale etmek gibi bir yetkimiz kesinlikle yoktur."
“Biz bütün görüntüleri VAR Odası’na aktarıyoruz.”
“Hakemlere ulaşan, hakemlerin gördükleri görüntülerin seçiminde bizim bir etkisiz yok.”

“Top”u TFF’ye atan, aynı zamanda TFF ağlarına doksandan takan yayıncı kuruluş, aşağıdaki cümlesiyle, kendi kalesine gol atıyor:

“Biz, stüdyolarımızın imkanları çerçevesinde tüm pozisyonları izleyicilerimiz ile paylaşıyoruz; aynı zamanda, gerek herkese açık beIN SPORTS HABER kanalımızda gerekse de internet sitemizde özet görüntüleri sunuyoruz.

Bu cümlede geçen “İmkânlar çerçevesinde”, “tüm pozisyonlar”, “özet görüntüler" ifadeleri, “işine geleni” anlamını taşıyacağı için, laftan öteye geçmez. 

Yayıncı kuruluşun görüntü sakladığı, görüntü seçiminde kayırıcı ve doğrayıcı davrandığı, bu tavrını "geleneksel hale" getirdiği  yadsınamaz bir gerçektir.

(Açıklamanın şu son cümlesindeki anlam derinliğini (!) biz anlamadık, anlayan bir açıklasa da bilgilensek:
“beIN SPORTS olarak kulüplerimiz ile birlikte çalışmanın Türk futboluna değer katacağına ve genç oyuncuları da cesaretlendireceğine inanıyoruz.”

*****

Sona Doğru…

Yayıncı kuruluş, “top”u TFF’ye atmakla kalmıyor, yakınan kulüplere sesleniyor:

“VAR ile ilgili soru ve endişelerinizi işin ve sürecin sahibi konumundaki TFF ile paylaşmanızı önemle rica ederiz.” 

Yayıncı kuruluş, “gol” attı ve kenara çekildi.

Açıklamayla hakemlere gün doğdu. Diyecekleri belli:

Biz, sunulan pozisyon ve görüntülere göre karar veriyoruz.

Bize ne demek düşer?

Son söz:

TFF’nin, yayıncı kuruluşun doksandan TFF ağlarına taktığı “top”a doyurucu bir karşılık vermesini beklemek hakkımız ama o karşılık hiçbir zaman gelmez!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder