4 Temmuz 2021 Pazar

Futbolda Şike İddiası, Gazete Başlıklarına Nasıl Yansıdı?

(Bu yazı, 04 Temmuz 2011'de Milliyet Blog'da yayımlandı.)
 

Türkiye, dün sabah, “futbolda şike” iddialarıyla uyandı. Uyananları şaşırtan, gözaltına alınanların futbolda dünyasındaki kimlikleri/ konumlarıydı.

İddialar, “şike”de yoğunlaşıyordu.

Gözaltına alınanlardan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, konumu nedeniyle “flaş” haber oldu.

Avukatların deyişiyle dosyayla ilgili “gizlilik” kararı vardı. Bu bakımdan, dosya içeriğini bilseler bile, bilgi veremeyeceklerini belirtiyorlardı.

Kimi televizyonlar kanallarında sunucular, zaman zaman, resmi açıklamaya dayanmayan bilgi vermeyecekleri, “bilgi kirliliği”nden kaçınacaklarını; ad verirken de, görüntülere yansıyanların adlarını vereceklerini belirtiler.

Bugün gazetelere yansıyan, gözaltılarla ilgili ayrıntı diye verilen bilgilere bakılırsa, bunların Kanal D ile CNN Türk kaynak gösterilerek verildiğini görüyoruz. Çünkü bu kanallarda büyük bir iştahla konuşan bir gazetenin muhabiri, o “ayrıntı”ları dile getirmişti.

Dikkatli bir izleyici, avukatlarla o muhabirin söylediklerini değerlendirmiştir.

Yine dikkatli, duyarlı dinleyiciler, bu “ayrıntı”ların ekranlardan yansıtılmasına şaşırmamışlarıdır.

Biliyoruz ki, gözaltına alınanlardan kimin “suçlu”, kimin “suçsuz” olduğuna yargı karar verecek. Aslında bunu belirtmeye gerek yok bile.

Bekleyip göreceğiz.

*****

Gözaltılarlara yol açan “şike” iddiaları, futbol kaynaklı olmasına karşın, spor sayfalarında değil de, ağırlı olarak ilk ve iç sayfalarında yer aldı.

Kimi gazeteler, gözaltıları/ iddiaları hem başlık üstünden hem de başlıktan verdiler.

Gazeteler, gözaltıları/ iddiaları üst başlıktan nasıl verdiler?

Akşam (Sivas’a 2 milyon $ kaleciye araba), 
Bugün (Şike depremi), Güneş (Aziz Yıldırım) Milliyet (Futbolda şike depremi), Vatan (Futbol emniyette)


Gazeteler, gözaltıları/ iddiaları başlıktan nasıl verdiler?

Paranın liginde son düdük çaldı (Birgün)

(Dünyanın en çok gelir getiren liglerinden Türkiye Süper Ligi dün sabah şike soruşturmasıyla sarsıldı. Kazanmak için herşeyin yapıldığı endüstriyel futbolun balonu da böylece patlamış oldu.)

Futbolda deprem (Cumhuriyet)

(Aralarında Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 50’den fazla kişi şike ve teşvik iddiasıyla gözaltında)

Şike depremi (Evrensel)

(Futbolda Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig’in 2010-2011 sezonuna yönelik şike iddiaları ile ilgili operasyon futbolda deprem yarattı)

Futbolda deprem (Güneş)

(11 ildeki eş zamanlı operasyonda 69 kişi gözaltına alındı. Suçlama ‘Organize suç örgütü kurup şike yapmak...’)

GS’lı savcı başlattı FB’li bitirdi (Haber Türk)

(Eski Ergenekon Savcısı GS'li Zekeriya Öz FB şike soruşturmasını 9 ay önce başlattı, yerine gelen FB'li Mehmet Berk tamamladı)

Liste başı (Hürriyet)

(Türkiye dün şike depremiyle sallandı, futbol dünyasının ünlü isimleri "Silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak iddiasıyla gözaltına alındı. Fezlekedeki bir numaralı isim , F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım)

Futbola gözaltı
 (Milli Gazete)

(Sular durulmak bilmiyor. Türkiye neredeyse her gün bir başka krizle, bir başka gündemle güne başlıyor. Gündem bombardımanı vatandaşa nefes aldırmıyor)

20 maça yakın takip (Milliyet)

(Soruşturma 15’i Süper Lig’de oynanmış 20 maç üzerinde odaklandı. Yasalar şike varsa 12 yıla kadar hapis ve küme düşme öngörüyor)

Şike depremi (Ortadoğu)

(Başta Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım olmak üzere 15 ilde 50’yi aşkın kulüp başkanı, yönetici ve futbolcu şike soruşturmasından gözaltına alındı. Gözaltı sayısının 150’yi bulacağı belirtiliyor)

Şampiyonluğa gölge düştü (Posta)

(Fenerbahçe’yi zafere götüren Eskişehirspor, Karabükspor ve Sivasspor maçlarında şike şüphesi var!!! Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım gözaltında...)

Şike kamerada
 (Radikal)

(Türk futboluna şike lekesi düştü.İstanbul Emniyeti'nin başlattığı soruşturmada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile bazı yöneticilerin yanısıra çok sayıda futbolcu ve teknik adam gözaltına alındı. F.bahçe ligden düşebilir.)

Zirveden uçuruma (Sabah)

(Başkan Aziz Yıldırım başta olmak üzere 15 ilde 50 yönetici, futbolcu ve teknik adamın gözaltına alındığı şike operasyonunu tetikleyen iddialar doğru çıkarsa Fenerbahçe’yi şu vahim sonuçlar bekliyor)

Gündeme yıldırım düştü (Sözcü)

(Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım dahil, yöneticisi ve futbolcu toplam 49 kişi şike iddiasıyla gözaltında)

Paralar hesaba yattı Emenike tatile çıktı (Star)

(Türk futbol tarihinde en büyük şike operasyonunda Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’la birlikte 50 kişi gözaltına alındı. Süper Lig’de şampiyonluğu etkileyen 15 maç mercek altında. dosyada Emenike’ye Fenerbahçe maçına çıkmaması için para verildiğine dair görüntüler var. Şampiyon ve küme düşen takımlar değişebilir)

Kod adı temizlig (Takvim)

(Futbolu şike depremi vurdu. 15 ilde 60 adres basıldı. F.Bahçe Başkanı Aziz yıldırım ile 48 ünlü isim gözaltında...)

Savcı doksandan çaktı (Taraf)

(Cuntadan, mafyadan ve çetelerden temizlenmeye çalışan Türkiye için şimdi de futbolda “derin temizlik” zamanı: Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım sorgulanıyor....)

Futbola şafak operasyonu (Türkiye)

(2010-2011 sezonundaki maçlar için şike incelemesi başlatıldı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım dahil 50 kişi gözaltında)

Buğday başaklandı tarla yeşillendi (Vatan)

(Polise göre 12 takımın oynadığı 20 maçta şike ve teşvik primi var. Telefonda şike şifresi de bu...)

Şike depremi (Yeniçağ)

(Türkiye güne şokla uyandı. Şike soruşturması kapsamında 15 ilde, 60 noktaya düzenlenen operasyonlarda, FB Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında olduğu 47 kişi gözaltına alındı)

Temiz krampon operasyonu (Yeni Şafak)

(Tarihin en büyük şike operasyonuyla futboldaki derin yapılanmaya neşter atıldı. Aralarında Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 50'ye yakın yönetici, futbolcu, menajer gözaltına alındı.)

Futbolda şike depremi (Zaman)

(8 aydır büyük bir gizlilik içerisinde yürütülen soruşturma kapsamında dün 11 ilde 60 merkeze operasyon düzenlendi. Aralarında F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve üç eski Federasyon yöneticisinin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. F.Bahçe, Sivasspor, Trabzonspor ve Beşiktaş kulüplerinde arama yapıldı.) 

Ya Spor gazetelerinin başlıkları?

Operasyon Fener’e (Fotospor)

Tarihi şike operasyonu (Fanatik)

Yıldırım’a şike gözaltısı (Foto Gol)

Aziz Yıldırım gözaltına alındı (Foto Maç)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder