18 Ekim 2023 Çarşamba

TFF Süper Kupası Maçının Yurtdışına Kaçırılma Hikâyesi!

Hikâyemiz”,  TFF’nin 24 Temmuz 2023’teki açıklamasına dayanan, “TFF Süper Kupa müsabakası, 2023-2024 sezonu devre arasında oynanacak” haber başlığıyla “okur” karşısına çıktı:

“2022-2023 Sezonu Spor Toto Süper Lig Şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası Şampiyonu Fenerbahçe arasında oynanacak olan TFF Süper Kupa müsabakası 2023-2024 sezonu devre arasında oynanacaktır.”


Niye devre arası?

Çünkü, “Galatasaray kulübümüzün maçlarının Salı/Çarşamba günü, Fenerbahçe kulübümüzün ise maçlarının Perşembe günü oynayacak olmasından dolayı, TFF Süper Kupa müsabakasının sezon öncesinde oynatılması, uygun dinlenme günü sağlanamamasından dolayı mümkün olamamaktadır.”


İyi de maç nerede oynatılacak?
  
"Müsabakanın oynanacağı stadyum ve tarih netleştiğinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”


Bir hafta sonra, 31 Temmuz 2023’te, “Süper Kupa’nın Bakü’de oynanma ihtimali var mı?” sorusuna verdiği yanıtla Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, “ses”li başkahraman olarak “hikayemiz”e girdi:


“Bu, federasyonun vereceği bir karar aslında. Çok iyi olur, (soluklanır, düşünür) çok iyi olur. Ben burada ifade etmek istediğim şey şu: Oraya gittiğimiz zaman, yani bi GS’li olarak oraya gittiğimizde gördüğümüz ilgi ve alaka Türkiye’dekinden farklı değil. Elbetteki çok şık olur.  Çok da, yani ordaki arkadaş … (larımızı diyecekti, vazgeçti), kardeşlerimizi de bu manada memnun etmiş oluruz düşüncesindeyim. Bu konuda ilgili kişilerle de temasımızı yapacağız. İnşallah olur.”


(Anlatım güzelleşsin, doğallık bozulmasın diye, ağızdan çıkanları olduğu gibi yazıya aktardık. Öbür “ses”ler için de aynısını yapacağız. Kuşkusuz, noktalama imleri, “çaylar şirketten misali, bizden … 

Şunu da ekleyelim: Özellikle soluk almadan konuşanlar ya da sözcükleri tartarak kullanmak isteyen kimilerinin anlatımlarında, doğal olarak,  yinelemeler, anlam karışıklığı, cümle düşüklüğü görülür.)


Böylece, Süper Kupa maçını yurtdışına kaçırma girişimi olduğunu bir “muhatap”tan duymuş olduk.


Öteki “muhatap” Fenerbahçe’nin ne düşündüğüne gelince:


24 Temmuz 2023’te Fenerbahçe, resmi sitesinden “Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Fenerbahçemizin, Galatasaray ile oynayacağı TFF Süper Kupa müsabakasının 2023-2024 sezonu devre arasında oynanacağını duyurdu.” açıklamasına TFF’nin açıklamasını ekledi.


TFF Süper Kupası’nın “muhatap”larını tanıdınız değil mi?


Bundan sonra, belki de “hikâye” anlatılacaktı!


*****


Günler günleri kovalarken, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi,  26 Eylül’de Tivibuspor'da Erkut Öztürk’ün konuğu oldu.


(Ağızlardan çıkanlar “ses”li, olduğu gibi. Noktalama bölümleri bizden …)


MEHMET BÜYÜKEKŞİ:

“Yeri gelmişken şeyi de açıklayayım … Şu anda biz Süper Kupa için uğraşıyoruz. Allah’tan mani olmazsa 30 Aralık gibi oynatmayı istiyoruz. Ve bu Süper Kupa … Şu anda iki ülke kaldı görüştüğümüz. Birisi Suudi Arabistan, bir tanesi Abu Dabi. Bu ikisinden  biriyle anlaşma durumumuz olacak.”

ERKURT ÖZTÜRK:

“Türkiye’de olmayacak yani?”

MB:

“Türkiye’de olmayacak. Ama tabi daha netleşmediği için kesin bir  şey söyleyemiyoruz. Olmazsa bunlarla ilgili … Çünkü bunlar istiyorlar. Birtakım ekonomik konuları konuşuyoruz.”

EÖ:

“Fenerbahçe ve  Galatasaray istiyor mu, başkanım?”

MB (Duraksıyor, gülüyor.):

“İstiyorlar. Öyle söyleyeyim ben."

EÖ:

“Bu soru işinizi biraz  daha kolaylaştıracak.”

MB:

“Onlara da … Benim bütün amacım, kulüplerimize katkı sağlamak. Yani burdaki konuştuğumuz konuda ne kadar onlara fayda sağlayabiliriz, eğer yaparsak. Burdaki  olmanın çok daha fevkinde bir şeyler olacak.”

EÖ:

“Süper Kupa, 30 Aralık’ta ya Abu Dabi  ya da Suudi Arabistan’da …”

MB:

“İnşallah!”

EÖ:

“Dediniz İki taraf da, bunu isteyen kulüpler istiyor. Bunun kararı ne zaman açıklanır?”

MB:

“Bir ay içinde olur diye düşünüyorum.”


“Hikâyemiz”in, şimdilik “okur” karşısına “ses"li olarak çıkan ilk başkahramanı Dursun Özbek’nin 11 Ekim’de “ses”li dedikleri:


"Bu Süper Kupa ile ilgili TFF'nin bize bir çağrısı oldu. Konuyu biz yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarla değerlendiriyoruz. İşin takvimi, artı, getirisi  götürüsü, finansal yapısı konusunda istişaremiz devam ediyor. Dolayısıyla bir neticeye varıldığı zaman da  daha doyurucu bilgi veririz.”

*****


“Hikayemiz”e şu ya da bu nedenle girmek isteyenler oldu! 


Öyle her isteyeni, özellikle partilerde, aklına esenin, milletvekili ya da genel başkan aday adayıyım diye ortaya çıkması misali,  “hikayemiz”i almak olur mu?


Olmaz, çünkü “kalem” bizde; ama bir siyasetçi alalım, yeter!


Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, önerge vererek, konuyu TBMM’ye taşıdı:


"Cumhuriyetimizin 100. yılında Süper Kupa maçını yurt dışında oynatmak da ne demektir? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye çağrı yapıyorum;. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Milli Mücadelemize 108 gün boyunca başkentlik yapmış olan Sivas, bu maçın oynanacağı tek yerdir. İki güzide kulübümüze en iyi şekilde ev sahipliği yapacağımızdan hiç kuşkunuz olmasın.”


Milletvekilimiz yetinmedi, “muhataplar”a yazılı başvurdu.


Fenerbahçe, 5 Ekim 2023’te resmi sitesinden Ulaş Karasu’yu yanıtladı; topu TFF’ye attı:


Bahsi geçen final müsabakasının ana düzenleyici kurumu Türkiye Futbol Federasyonudur. Müsabakanın oynanacağı ülke veya şehir, TFF tarafından belirlenmekle birlikte, tüm operasyonları da yine aynı kurum tarafından yönetilmektedir.


26 Eylül’de “Bir ay içinde olur diye düşünüyorum.” diyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi 11 Ekim 2023’te, konuyla ilgili sorulan bir soruya verdiği yanıtla  “hikayemiz”i biraz daha “ses”li ayrıntıladı:


“Şimdi bunla ilgili ben bir programda, bu konuda açıklamamı yapmıştım. Suudi Arabistan ve Abu Dabi’yle görüşüyoruz diye. Anlaştığımız takdirde 30 Ekim’de yurtdışında olabilir. Ama bu görüşmelerimiz TFF’nin kendi düşüncesine göre  yaptığı bir çalışma değil. Hem Fenerbahçe kulübümüzün başkanıyla, hem  de Galatasaray kulübümüzün başkanıyla yaptığımız, onlarda da olur aldığımız  bir çalışma. Onlar, bu konuda, ikisi de muvafakiyet  bildirdiler, bana söylediler, yaptığım konuşmalarda . Anlaşırsak bu iki kulübümüzün rızasıyla bu yapılan anlaşmayı, hangi ülkede olacağını, kabulünü açıklayacağız. Şu anda yapılmış bir anlaşma yok. Olursa zaten ilk ağızdan bizden duyacaksınız, o yetkisi olmayan kişilerin paylaştığı şeylere lütfen itibar etmeyin.”

(Hani 30 Aralık’ta olacaktı, 30 Ekim de nereden çıktı? Mehmet Bey’in dili sürçtü.)

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi coşmuştu. Aslında onu coşturan muhabirlerdi. 15 Ekim’deki Hırvatistan-Türkiye maçı için gittiği Hırvatistan’ın  Osijek kentinden 14 Ekim 2023’te ses verdi:


“ ‘Süper Kupa maçı neden Suudi Arabistan'da oynanacak?’ diyorlar. Biz önce kulüplerimizle konuştuk, istiyoruz, dediler. Biz de bunun üzerine Suudi Arabistan ile görüşmelere başladık. (…)  Süper Kupa'yı Almanya'da yapmak istedik. Almanya, güvenlik gerekçesiyle (…) izin vermedi. İngiltere'de yapalım dedik. Aynı durum... Hiçbir Avrupa ülkesi izin vermiyor. Azerbaycan, 'Gelin biz de yapın' diyor, ancak orada da para yok. (…) Süper Kupa'yı Suudi Arabistan'da düzenlememiz Türk futbolunun marka değeri için faydalı olacak."


Mehmet Bey, “hikaye” mi anlatıyor ne?


"Bizden duymadığınız başkalarının söylediği şeylere inanmayın. Kulüplerimiz tarafında bir sorun yok, ancak biz kulüplerimize daha fazla nasıl bir getiri sağlarız, onun peşindeyiz. Bunun için ülkeleri yarıştırıyoruz. Belki Suudi Arabistan ile anlaşamayacağız. O zaman olmamış bitmemiş şeyin neyini anlatacağım kamuoyuna. Bazı kesimler de Süper Kupa maçı 30 Aralık'ta oynanır mı diye eleştiriyor. Biz bunu da kulüplerimize sorduk ve kabul ettiler. Hatta 31 Aralık'ta bile futbolcular oynuyor. Artık bunları geçmemiz lazım, dediler. Suudi Arabistan ile anlaşırsak açıklarız. Nasıl anlaştık, ne yaptık. Şu şu avantajları olacak diye. İlk kez olan bir şey de değil. Daha önce Katar'da bir Süper Kupa finali oynandı. Biz hem Türk futbolunun, hem Süper Lig'in imajı, hem de takımlarımızın ekonomik olarak daha fazla fayda görmesi için uğraşıyoruz.”

*****

Sona Doğru …


Görülüyor ki, “hikayemiz”in resmen açıklanmamış mekânı, yurtdışı…


Konu anlaşılmıştır.


Bizim anlamadığımız, niye devre arasına gelen bir tarihte, Ocak 2024’te değil de, 30 Aralık 2023’te oynanma ısrarı…


Cumhuriyetimizin 100.Yılı bahane edilerek, 2024’te olmasın, ama özellikle  Suudi Arabistan’da mı olsun denmek isteniyor?


Hem de yılbaşından bir gün önce …


24 Aralık’ta Fenerbahçe-Galatasaray maçı var. Kupa maçının 30 Aralık’ta Suudi Arabistan'da oynanmasını istemek, 31 Aralık’ta da olabiliyormuş demek, aynı zamanda farklı bir "niyet” değil de nedir?


Son Söz:


Sorular, ağızlardan “ses” olarak çıkanlar üzerinde söylenecekler çok, ama onlar başka yazıların konuları, biz şimdilik, “hikayemiz”in başkahramanlarının neler diyeceklerini beklerken, soluklanalım!







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder