21 Temmuz 2022 Perşembe

Fenerbahçe’nin “5 Yıldızlı Logo”sunun Öyküsü Yazılıyor!

Kimileri sanıyordu ki, Fenerbahçeli ya da değil, Lig başlayınca Fenerbahçe, logosunda “5 Yıldız” olan formalarla sahaya çıkacak. 

Haklılar da!

“Sanma”, dünü unutan, günübirlik düşünenlerin “kafa”sına değil  de “gönlü”ne seslenenlerin suyunda giden, yeline kapılanlar için olağan bir düşünmeydi. 

Fenerbahçe’nin, Başkan Ali Koç’un iki ay önceki açıklamasını yok sayan 06 Temmuz’daki resmi sosyal medya paylaşımı,  haklı dediğimiz Fenerbahçelileri  coşturmuş, rakipleri kızdırmıştı:

"Kulübümüz, bu sezon itibarıyla Türkiye Futbol Federasyonu’nun kurulduğu 1923 yılından bugüne kadar uzanan 100 yıllık sürede kazandığı 28 Türkiye Şampiyonluğu’nun karşılığı olan beş yıldızlı logo kullanımını hayata geçirmiştir.”

“Coşturma” ve “kızdırma"da  bu paylaşımda geçen  “beş yıldızlı logo” için “bu sezon”la ilgili  olarak “hayata geçirilmiştir” denmesiydi.

Ne demekti bu?

Uygulanır duruma getirmek, uygulamak…

Bu paylaşım, 06 Mayıs’ta Ali Bey’in ağzından çıkan şu cümleyi yok sayıyordu:

"2023-2024 sezonundan itibaren, bu sezonun formaları çoktan ısmarlandı, armamıza 5 yıldızı koyacağız.”

Bu kadar mı?

Hayır! 

“Fenerium ürünlerinde şimdiden 5 yıldızı koyacağız.”

Bu, ne mi demek?

“5 Yıldızlı” formalar sahada değil, taraftarların sırtında, tribünlerde olacak.

*****

“Hayata geçirilmiştir” paylaşımının yapıldığı güne dönelim, Fenerbahçe’nin şu “ricalı” paylaşımına bakalım:

“Değerli paydaşlarımız olan tüm basın yayın kurum ve kuruluşlarından, Kulübümüzün bu kararına hassasiyetle yaklaşmalarını; armamızı mecralarında aşağıda yer alan şekliyle kullanmalarını rica ediyoruz.” 

Fenerbahçe’nin bu ricasını şimdilik yerine getirenler oldu.

Demek ki “hayata geçirilen” buydu!

Oysa “5 yıldızlı logo”yu “hayata geçirecek”, yani buna resmiyet kazandıracak olan TFF’dir. Ama eski TFF, “ipe un serme”yi yeğledi; yenisinin ise öncelikli işleri var!

(Fenerbahçe,  1959 öncesini de kapsayan 28 şampiyonluk için 06 Mart 2021’de TFF’ye başvuruyor. Yanıt alamayınca 27 Nisan 2022’de “hatırlatma yazısı” yazılıyor. Yine ses yok. Zaten Nihat Özdemir’in başkanlığındaki TFF sonunda gidiyor.)

Yeni TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, daha yetkili kurulları oluşturmadan bu konuda gelen soruyu şöyle yanıtlamıştı:

"1959 öncesi şampiyonluklar şu an gündemimizde değil. Gündemimizde başka projeler var.”

Buradaki anahtar ifade, “şu an”… 

Bu ne demek?

Gündemde olan “başka projeler” bittikten sonra ona sıra gelir!

Gelir de nasıl gelir?

(Kuşkusuz bu hemen “ret” ya da “kabul” olmaz. Çünkü eski yönetim, bu konudaki başvuruyu “kafama göre davranırım” anlayışıyla yok saydı. Onun için yönetimin, karar ne olursa olsun, derinden incelemesi için uzman bir ekibe danışması, ret ya da kabul kararı alması… Bu da zaman alacaktır.)

*****

Fenerbahçe’nin “hayata geçirilmiştir”ini, TFF’ye rağmen anlayanlar, özellikle Galatasaray, altında imza olmayan bir açıklamayla TFF’yi topa tuttu. Öte yandan da yağcılık kokan bir ifadeye başvurdu:

“Sayın Federasyonumuz”

(Galatasaray’ın TFF’ye çağrı yazısını haber olarak okurlarına yansıtan kimi gazeteler, bu “Sayın Federasyonumuz”da geçen “sayın”ı sünnetlediler! Kimileri de, “sayın”ı kaldırmalarına karşın Galatasaray’ın açıklamasının tıpkıbasımını da sayfalarına koydular. Akıllarınca bildiriyi yazan, onaylayanın anlatım bilgisizliğini, anlayan okurlardan gizlediler. Çünkü onlar için çoğunluk önemli!)

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hürriyet’e verdiği röportajda "Gelecek sezon Fenerbahçe 5 yıldızlı formayla sahaya çıkarsa tavrınız ne olur?" sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Fenerbahçe 5 yıldızlı forma ile sahaya çıkarsa, burada benim herhangi bir şahsi bir tavrım olamaz. TFF’nin talimat ve yönetmelikleri neyi gerektiriyorsa onu yaparız.”

Türkiye Futbol Federasyonu Sportif Ekipman Talimatı’nın “Şampiyonluk Yıldızları”yla ilgili  Madde 16’nın 1. Fıkrası açık

“En üst profesyonel ligde ampiyon olmu kulüpler, her 5 ampiyonluk için bir yıldız takma hakkına sahiptirler.”  

Özetle TFF, Fenerbahçe’nin hakkını vermezse, “yıldız” sayısı 3’te kalacak…

*****

Sona Doğru…

Fenerbahçe’nin  “5 yıldızlı logosu”sunun öyküsü daha gelişme evresinde…

“Öykü”nün bitip bitmeyeceğini ya da nasıl biteceğini zaman gösterecek!

Gelelim “gündemimizde değil”e:

Yeni TFF Başkanı, Fenerbahçe için ihtilal (!) yapmadı ya da “başkan seçilirsem önceliğim Fenerbahçe’nin hakkını teslim etmek” gibi düşünceyle yola çıkmadı. O, “gündemimizde değil” derken “güç”ü elinde tutan güncel siyasetin yeline/ söylemine kendini kaptırmış, diyelim.

TFF,  “1959 öncesini de kapsayan 28 şampiyonluk” konusunu ne zaman “gündeme alır”, başta Fenerbahçe’nin “kazanılmış hakkı” teslim eder, bilemeyiz!

(“Gündemimizde değil” bize, güncel siyasette nelerin, nasıl “gündeme"e geldiğini, somut örnekleri çağrıştırıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deyişiyle “Bay Kemal”in, geniş kesimleri ilgilendiren sorun/ konuların çözüme kavuşmasını kabul ettirmesi slogana dönüştü:

“Bay Kemal” der, “Reis” yapar!

O zaman bir soru:

Fenerbahçe'nin “1959 öncesini de kapsayan 28 şampiyonluk” konusuna “Bay Kemal” mi bir el atsa acaba?)

Son Söz:

Eski TFF’nin, Fenerbahçe'nin “1959 öncesini de kapsayan 28 şampiyonluk” başvurusunu yanıtsız bırakan keyfine, sanki bir yerden işaret bekleniyor haline, bakalım,“eşitlik, adalet, şeffaflık” ilkeleriyle TFF’yi yöneteceğini dile yeni Başkan Mehmet Büyükekşi uyacak mı uymayacak mı?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder