16 Ağustos 2018 Perşembe

VAR, Pabucu Dama Atacak, Haksız Kazancı Önleyecek mi?

VAR, daha ilk haftasında kimilerinin gerçek “kırat”ını gösterdi.

VAR’sız günlerde meydanı boş bulanları bir telaş almışa benziyor. 

Belki de bize öyle geliyor!

Belki de size de…

Belki siz de VAR’sız günleri özleyeceksiniz. 

Belki siz de “Şu VAR’dan Allah razı olsun!” ya da  “Allah şu VAR’ı kahretsin!” diyeceksiniz.

Bizim ilk haftada gördüğümüz şu:
VAR’ı en çok hakemler sevdi! Hakemler artık rahat mı rahat olacaklar! Verdikleri kararın VAR süzgecinden geçecek olması, eskiden kafalarında oluşan “acaba”ları yok edeceği gibi, onlara moral de aşılayacaktır. Kuşku kalkacak. Bir daha bir daha izlenecek pozisyonlarla, “Hakem de insandır, hata yapar.” safsatasının tarih olması sağlanacaktır.

Kimileri, özellikle ekranlarda, oyuncağı elinden alınmış çocuk misali ağlayacak! VAR’sız günlerin özlemiyle yanıp tutuşacaklar, VAR’ın sahalardan yok olması için de her yolu deneyeceklerdir.

VAR’dan şimdi memnun olanlar, bakarsınız maçına göre, taraftarın gazını almak için veryansın edecekler VAR’a…

İlk izlenimler sorularla bütünleşiyor:

VAR, kimilerinin pabucunu dama atacak, haksız kazancı önleyecek mi?

Ya VAR başındakilere, bir koşu VAR başına varacak ve son kararı verecek olana güven?

Bekleyip görelim demek varken, “kafa”lar değişmedikten sonra demek geliyor içimizden…

***** 

VAR’ın daha ilk haftası…

VAR’sız maçların, dolayısıyla bilinçli ya da bilinçsiz “doğrama” ya da “kollama”ların özlemini çekenler, ilk haftada VAR’ı darağacına çekme yoluna girdiler.

VAR, kötüymüş!

Niye?

“Kötü” diyenlere göre, Fenerbahçe’yi kolladı. 

Fenerbahçe-Bursaspor maçında ne olmuştu?
Maçın 20. dakikasında Mehmet Topal ceza sahasına girdi, Yusuf Erdoğan'ın müdahalesiyle yerde kaldı. Halil Umut Meler penaltı noktasını gösterdi, ama VAR’a danıştı. VAR’la iletişim sonrası Giuliano topun başına geldi, 1-1’lik eşitlik sağlandı.

Maçın 56. dakikasında Yusuf Erdoğan'ın pasıyla ceza sahasına giren Allano Lima, Skrtel ile mücadelesinde yerde kaldı, Halil Umut Meler penaltı kararı verdi. Danışılan VAR, pozisyonun öncesinde ofsayt saptaması yapınca, karar değişti.

Maçın 90+5. dakikasında Bursaspor atağında ceza alanına ortalanan topa yükselen kaleci Volkan Demirel ile Skrtel ile çarpıştı. Volkan'ın elinden kaçırdığı top, Skrtel'in koluna çarptı, sonrası korner…

VAR’dan gelen uyarı üzerine Halil Umut Meler, saha kenarında ekrandan pozisyonu izledi, korner atışıyla oyunu devam ettirdi.

VAR, olmasaydı ne mi olacaktı?

Geçmişte birçok maçta olduğu gibi Fenerbahçe, mağdur; bunu somutlaştırırsak, 3-2 yenilmiş olacaktı.

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’nun pozisyonlarla ilgili saptaması, VAR’sız günlerin özlemini çekecekler için şimdiden ürkütücü:

"Halil Umut Meler, VAR sistemini iyi uyguladı ve merkezle arasında iyi diyalog kurdu. VAR sistemi olmasa Fenerbahçe aleyhine bir kırmızı kart bir de penaltı kararı uygulanacaktı."
Bu saptama aynı zamanda bir “itiraf”, kimileri için de “korku”…
*****
Sona Doğru…
VAR kötüymüş!
Kime göre?
Ekranlarda oyuncağı elinden alınan, Fenerbahçe niye kazandı diye öfkelenenlere göre…
VAR, dört dörtlük mü?
VAR’ın “var” ya da “yok” dediklerini, VAR başındakilerin gördüğü gibi, izleyiciler göremiyor. Bununla ilgili yapılan eleştiriler yerinde. Önümüzdeki haftalarda bu eksikliğin giderileceği söyleniyor. 
Son söz:
VAR’dan, VAR’sız günlerde olduğu gibi kararlar çıksaydı, hiç kuşku yok ki, medyanın el üstünde tuttuğu “futbol uleması”, VAR güzellemesi yapacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder