18 Ocak 2021 Pazartesi

Şike, “tek kişilik” olmazdı, ama öyle sayıldı; sonucu, penaltılar belirleyecek gibi!

(Bu yazı 17 Ocak 2014'te milliyet.com.tr'de ve Milliyet Blog'da yayınlandı. İlkinde yok...)

Yargıtay, Aziz Yıldırım’a “örgüt” ve “şike”den verilen cezayı onadı.

Aziz Yıldırım’ın karara tepkisi sert oldu:

“... kumpaslar, paralel devletler, tükenmiş yanlı yargılar, ele geçirilmiş devlet mekanizmalarına dair söylemler havada uçuşurken, emniyet ve yargının aldığı her karar artık yok hükmünde ilan edilmişken ve bunun önlemi olarak ‘adil ve yeniden yargılanma hakkının’ tartışıldığı bu süreçte, apar topar verilen bu karar, Aziz Yıldırım’ın ve tüm kamuoyunun nezdinde sadece bir siyasi manevradır ve 3 Temmuz’un altına atılan ıslak imzadır. Fenerbahçe’nin adil yargılanmasını dahi bekleme tahammülü gösteremeyen bu zihniyet, işbirlikçileri ve rantçıları ile birlikte 3 Temmuz’un bizzat kendisidir ve Aziz Yıldırım’ın bu zihniyetle mücadelesi her zaman ve her yerde devam edecektir.”

Bitti mi?

Son gelişmeler, “son söz”ün, sonradan nasıl bir biçim alacağını, nasıl sonuçlara yol açacağını bir “olasılık” olarak gündemde tutacak.

Ne zamana kadar?

Bir süredir, ÖYM’lerin aldığı, Yargıtay’da biten davalar için bile “yeniden yargılanma”, siyasiler tarafından dile getiriliyordu. Hukukçuların, kamuoyunun beklentisi, Yargıtay’ın da bekleyeceği yönündeydi.

Aziz Yıldırım’ın avukatlarının başvuruları da “beklenmesi”yle ilgiliydi.

Amaç, af değil,  “adil yargılanma” olanağının sağlanmasıydı. Çünkü ÖYM’lerin kararları tartışmalıydı. Zaten, ÖYM’ler “yarı” kapatılmış, ellerindeki davalar sonuçlanınca, tarih olacaklardı.

Son gelişmeler, ÖYM’lerin tarih olmadan, aldığı kararların yok sayılarak, belirlenenden önce, tarih olmaları gündeme gelmişti. Ama Yargıtay, ÖYM’lerle ilgili, önümüzdeki hafta nasıl bir düzenleme yapılacağı belirginlik kazanmayı beklemeden kararını verdi.

*****

Kararın sonuçlarının ne olacağı konusu, hukukçuların işi. O yönü bizi aşar, ama bize düşen kısmı da var. O da, bir yurttaş/ futbolsever olarak,  bizim işimiz olsun.

Şike nedir?

“Bir spor karşılaşmasının sonucunu değiştirmek için maddi ya da manevi bir çıkar karşılığı varılan anlaşma.”

Sonuç:

Şike, tanımdan da anlaşılıyor ki, “tek kişilik” değil. Şike varsa, en az iki kişi vardır. Bir futbol takımdan söz ediliyorsa, şike varsa, iki takım da şikenin içindedir.

Eveleme geveleme:

Fenerbahçe şike yaptı!...

Eveleme gevelemecilere soru:

O zaman, Fenerbahçe’nin hangi takımla şike yaptığını, Allah rızası için, söyler misiniz?

“....”

Hadi... Fenerbahçe’nin “şike ortağı” takımları söyleyin; onlara nasıl bir işlem yapıldığını, doğrusu, niye yapılmadığı açıklayın?

Bu soruyu yanıtsız bırakanlar, konuşmak zorunda kalınca “mahkeme kararı” dediler, şimdi de “Yargıtay onadı” diyecekler.

Ya, “yeniden yargılanma” olursa?

O zaman ne olacak?

*****

Başbakan Erdoğan’ın ağzından çoktandır, ÖYM’lere giden yolu açanlar için söyledikleri var:

Başbakan Erdoğan, yerine göre, “örgüt” dedi, “çete” dedi, “paralel yapı” dedi, Haşhaşiler benzetmesini yaptı... Bu yapının emniyet ve yargı içindeki uzantılarından, “sahte belgeler”le insanların mahkum edilmesinden söz etti.

Sonra?

ÖYM’lerde yargılanmaya giden yolda önemli rol oynayanlar, taksit taksit görevden alınırken, ÖYM’lerin verdiği kararlar yok sayılma yoluna girmişken...

Neye inanacağız?

Yargıda, emniyette olup biten, suçlamalar ortada...

17 Aralık’la başlayan tartışmalara, söylenen çarpıcı, akla zor gelecek sözlere, yakıştırmalara bakınca, bir zamanlar önemli kararlara imza atmış olanların oradan oraya atılmasını... görünce, bir yurttaş olarak, bu sorunun yanıtı kolay gözükmese de, aslında kolay.

*****

“Yeniden yargılanma” olasılığı var.

Bu olasılık gerçekleşir mi gerçekleşmez mi, bunu önümüzdeki haftadan başlamak üzere göreceğiz. 

Siyasiler açısından bakılırsa, “yeniden yargılanma”dan yana olunduğu görülüyor.  Dün, karar açıklandıktan sonra, Kılıçdaroğlu, “Şike”, “Ergenekon”, “Balyoz” için, daha açık bir deyişle ÖYM’lerin verdiği bütün kararlar için “yeniden yargılanma” yolunun açılması gerektiğini söyledi.

ÖYM’lerin verdiği kararların inandırıcı olmadığı ortada. Genelkurmay Başkanı’nın bile “örgüt üyesi” olmaktan yargılanması, tam bir karamizah.

Yargıtay, niye beklemedi?

ÖYM’lerin tümden yürürlükten kaldırılması, verdikleri kararların “yok sayılacağı” yönünde bir yasa değişikliği olursa, ne olacak?

Son söz:

"Ben Aziz Yıldırım olarak bu hukuka aykırı karara saygı duymuyorum ve bu siyasi kararı tanımıyorum. (...) Fenerbahçe’yi, siyasi ve hukuk dışı kararlarla ve en önemlisi pusu geleneklerinden gelen uygulamalarla teslim almaya çalışanlar, yine tarihi bir hatanın eşiğindedirler. Aziz Yıldırım üzerinden Fenerbahçe’ye kumpas kuranlar, Fenerbahçe’yi lekelemek isteyenler, şunu iyi bilmelidirler ki; Aziz Yıldırım için tek gerçek Fenerbahçe’dir ve Fenerbahçe’nin adının yanında Aziz Yıldırım’ın başkanlığı, özgürlüğü ve hatta varlığının hiçbir önemi yoktur.(Aziz Yıldırım)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder